Hoppa till sidans innehåll

Pellholmen


Ön har varit i ASS ägo sedan 1917 då den tillsammans med de västerut belägna öarna Norseskären förvärvades genom inrop vid allmän auktion i Västra Bodarne.

Stugan på ön uppfördes ursprungligen av sällskapets medlemmar 1939 men utbyggdes till dagens storlek och utförande först 1982.

Den innehåller såväl storstuga med öppen spis som fullt utrustat kök, ett mindre sällskapsrum, stor ”glasveranda” samt ett sovloft med övernattningsmöjlighet.

Först 1988 fick Pellholmen fast elanslutning vilket gjorde vistelse på ön betydligt enklare, både vad gällde matlagning, in- och utvändig belysning samt tillgång till el för olika arbeten på ön.

Under alla år före elektrifieringen hade elström för belysning åstadkommits med hjälp av en bensindriven generator, vilken för att fungera krävde åtskillig handpåläggning.
Matlagning sköttes, som vanligt var, med hjälp av fotogen- och senare gasolkök. 

På öns sydsida finns även en modern bastu, vilken byggdes 1995 och erbjuder såväl in- som utvändiga sällskapsutrymmen, inkluderande en stor, öppen uteveranda.

1996 fick Pellholmen en egen fyr, vilken uppfördes på öns nordsida och sedan dess ingår fyren i utprickningssystem A för grund och farleder i sjön Mjörn.

Flytbryggan på öns sydsida tillkom 1992 och ersatte då en gammal, fast brygga, vilken genom åren beroende på vattenståndet bjöd på åtskilliga överraskningar.
Den nya flytbryggan läggs ut varje säsong i april och tas in i oktober månad för att skydda den från åverkan från isen vintertid.

Uppdaterad: 17 MAR 2017 20:35

Jolleverksamheten och föreningen stöttas av:

imagenwiyh.png

 Annons:

svenskasjo_250x450_anders_sbu1

”Testa vår egen båtförsäkring – Svenska Sjö”, Gå in på www.svenskasjo.se

Postadress:
Alingsås SS - Segling
Lövekullevägen 29
44144 Alingsås

Besöksadress:
Lövekullevägen 29
44144 Alingsås

Kontakt:
Tel: 0708141557
E-post: ordforande@alingsass...

Se all info