Thomas Hurtig sammanfattar förra årets seglingar

  • 28 maj 2024

2023 Fyra mästerskap och det mesta stolpe ut
Tomas Hurtig sammanfattar tävlingssäsongen 2023

 

Med numera segling i två klasser finns det många möjligheter att segla mästerskap. 

2023 Fyra mästerskap och det mesta stolpe ut
Tomas Hurtig sammanfattar tävlingssäsongen 2023

 

Med numera segling i två klasser finns det många möjligheter att segla mästerskap. 


 

En bild som visar vattenfartyg, himmel, utomhus, transport

Automatiskt genererad beskrivning

Det började i juni med Svenska klassmästerskap i Snipe tillsammans med Fredrik Boberg i Lomma. 

Seglingarna dominerades av lätta vindar och vi hittade ganska bra fart. Inför sista seglingen så låg vi trea efter en dansk och en norsk besättning. Vi hade alltså chansen att bli svenska klassmästare. Då började det blåsa… Vi startade bra men hängde inte alls med fartmässsigt. Vi slutade 10:a i den delseglingen och tappade därmed för många poäng till rutinerade Per Edwall och Niklas Torlegård. På prisutdelningen fick vi se dem överösas och gamla fina pokaler. Totalt var det dansk före norskt i topp och vi slutade 4:a totalt och alltså 2 bland svenskarna. 

 

I början av augusti var det dags för Nordiskt mästerskap i Snipe Särö. Samma dansk vann, Christian Skoldvang med fru. 

En bild som visar utomhus, person, segelbåt, himmel

Automatiskt genererad beskrivning

En bild som visar segelbåt, segel, utomhus, himmel

Automatiskt genererad beskrivning

Därefter fem norska båtar och så bästa svensk på 7:e plats. Vi lyckades krocka vid ett kryssmärke och fick ett hål i fören strax ovanför vattenlinjen. De tre sista seglingarna gick därför inte alls och totalplaceringen blev bedrövlig.

Christian Skoldvang med fru, danska
vinnare av NM och SM.

En bild som visar himmel, utomhus, skepp, båt

Automatiskt genererad beskrivning

På väg ut vid NM-seglingarna i Snipe i Särö

 

Byte av klass och dags för C55 och svenskt mästerskap i Arkösund. Nu med Gunnar Andersson då en av Fredriks döttrar hade valt att gifta sig den helgen. Obegripligt nog utan att kolla om det fanns någon viktig kappsegling då…

En bild som visar utomhus, himmel, segel, vatten

Automatiskt genererad beskrivning

Första seglingen, vi är taggade. Gör en bra start i lä. Seglar 10 sekunder och skotar hem lite extra i storseglet för att ta lite bättre höjd. Då smäller det till och storseglet ramlar ner… Fallet har gått av och försvunnit in i masten…. Vi börjar segla in mot hamnen med bara fock. Fick sedan snabbt bogsering in. Tog upp båten. Tog ner masten och efter mycket meck så hade vi till slut fått i ett nytt fall. Upp med masten, sjösätt båten och sedan lyckades vi få en snabb bogsering ut. Kommer ut precis lagom till 4:e delseglingen. Startar bra, går på rätt kant och vinner den delseglingen. Totalen i SM var dock körd efter att ha missat de tre första delseglingarna.  

Det fjärde mästerskapet var norska master mästerskapen i Snipe. Seglades i Åsgårdstrand och åter igen var Gunnar Andersson gast. Inga direkta missöden den här gången men norrmännen, där många har 20 – 30 års erfarenhet av Snipe, är alldeles för duktiga. Vi slutade 7:a och var rätt nöjda med det. 

Tomas Hurtig