Pellholmen

Pellholmen är Alingsås segelsällskaps klubbö. Ön har ägts av segelsällskapet sedan 1917. 

På ön finns en stuga (byggd 1939 och utbyggd 1982) som innehåller såväl storstuga med öppen spis som fullt utrustat kök, ett mindre sällskapsrum, stor ”glasveranda” samt ett sovloft med övernattningsmöjlighet.

Det finns el i klubbhuset men vatten är endast sjövatten. Medlemmar som besöker ön får ta med eget dricksvatten. Avfall tar man med sig hem eller tillbaks till hamnen där vi har sopkärl. Det finns toaletter i form av utedass. I storstugan finns även hjärtstartare. Medlemsnyckeln går till storstugan och toaletterna. Övriga utrymmen har specialnycklar som förvaras i storstugan.

På öns sydsida finns även en modern bastu, vilken byggdes 1995 och erbjuder såväl in- som utvändiga sällskapsutrymmen, inkluderande en stor, öppen uteveranda.

1996 fick Pellholmen en egen fyr, vilken uppfördes på öns nordsida och sedan dess ingår fyren i utprickningssystem A för grund och farleder i sjön Mjörn.

Flytbryggan på öns sydsida tillkom 1992 och ersatte då en gammal, fast brygga, vilken genom åren beroende på vattenståndet bjöd på åtskilliga överraskningar.
Den nya flytbryggan läggs ut varje säsong i april och tas in i oktober månad för att skydda den från åverkan från isen vintertid.